Kızılay, Atatürk Blv No: 105 D:810, 06650 Çankaya/Ankara
Turkey Tercüme tarafından apostil onaylı tercüme hizmeti de sunuluyor. Apostil, bir belgenin gerçekliğinin ispat edilmesini sağlıyor. Apostil belge onay sistemi belli başlı bazı kurallardan oluşuyor. Apostil belge onay onay sistemi kuralları, 6 Ekim 1961 senesinde Lahey Konvansiyonu tarafından belirlendi. Apostil onayını alan belgeler, Lahey Konferansı’na taraf ve üye olan tüm ülkelerde geçerli olur.
Apostil sözleşmesinin geçerli olduğu ülkeler şunlardır;
Apostil onaylı tercüme hizmetleri, uluslararası etkileşimin artmasıyla birlikte daha önemli hale geldi. Herhangi bir ülkeden temin edilen resmi belgelerin başka ülkelerde de geçerli olması gerekiyor. Lahey Sözleşmesi ile sunulan apostil onay işlemleri bahsettiğimiz duruma çözüm olmuştur. Bir belgenin tasdiklenebilmesi için ilk olarak apostil tercüme işlemleri yapılır. Belge hangi ülkede geçerli olacaksa o ülkenin resmi diline çevrilir. Belge tercüme edildikten sonra noterde onaylanır.
Ülkemizde apostil, kaymakamlık ya da valiliklerden alınıyor. Aynı zamanda noterin bağlantılı olduğu yerde hayati önem taşıyor. Adli belgelerse içinse genellikle ağır ceza mahkemeleri başkanlıklarına başvurmak gerekiyor. Bir yerde ağır ceza mahkemeleri yoksa Adalet Komisyonları Başkanlıkları ya da Adliye Encümeni makamlıklarına başvurulmalıdır.
Apostil onaylı tercüme işlemi için ilk olarak belgenin sistemde doğrulanması gerekli. Noter, valilik ve kaymakamlık ortak çalışmasının ardından apostil tercümesi birçok aşamadan geçip hazır hale getirilir. Yeminli tercümanlar tarafından tercüme edilen belge, valilik ya da kaymakamlıkta kontrol edilip sonrasında onaylanır.
Apostil onay ilçede yapılacaksa evrakların tasdiki kaymakamlık tarafından yapılır. İldeyse apostil onay evrakları tasdiki valilikte gerçekleşir. Valilik ve kaymakamlığın belgeleri tasdiklemesi için öncelikle tüm tercüme işlemlerinin bitmesi gerekiyor. Ayrıca tüm apostil belgelerin ana başlığında Fransızca olarak “Apostille (Convention de La Haye du 5 octobre 1961” yazılıdır.
Apostil onaylı tercüme işlemi yapıldıktan sonra kaymakamlık ya da valilikte belgeler tasdiklenir. Diğer bir ifadeyle belgelere apostil şerhi koyulur. Apostil şerhinin geçerli olması için belgelerin tam ve eksiksiz olması hayati önem arz ediyor. Belgeler onaylandıktan sonra Lahey Konferansı’na taraf ve üye olan ülkelerde sorunsuz kullanılabilir. Apostil şerhinin koyulduğu belgeleri şöyle sıralayabiliriz;
Apostil şerhi uygulanamayan belgelerde vardır. Apostil şerhine gerek olmayan belgelerse şunlardır;
Apostil tercümesinde şu bilgiler vardır;
Turkey Tercüme ile iletişime geçerek apostil onaylı tercüme hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.