Turkey Tercüme ve Danışmanlık

phone icon Hemen Ara
whatsapp iconWhatsapp

  Whatsapp'tan Ulaşın

iletişim
İletişim Bilgilerinizi İletin, Hemen Sizinle İletişime Geçelim İster Misiniz?
Ad Soyad (*)
Telefon (*)
E-Posta (*)

Turkey Tercüme ve Danışmanlık Konsolosluk Tasdik İşlemi Nedir

Konsolosluk Tasdik İşlemi Nedir

Konsolosluk Tasdik İşlemi Nedir?

Konsolosluk Tasdik İşlemi Nedir? Konsolosluk tasdik işlemi diğer bir adıyla evrak tasdiki, tüzel kişi, gerçek kişi ya da başka bir kuruluşun başvurması ile gelişen ve mührün ya da son imzanın gerçekliğini kanıtlayan bir durumu ifade eder.

Konsolosluk tasdik işleminin amacı ülkede düzenlenen noter tasdikli belgelerin yetkiye sahip olmasıdır. Ayrıca farklı ülkenin ilgili makamları tarafınca yapılan belgelerin gerçek olduğuna dair herhangi bir şüphe oluşturmaksızın kabul edilmesi amacı güdülür.

Konsolosluk tasdik onayı ile kabul edilecek olan ülkenin dışişleri bakanlığı ve ilgili diğer makamlarca usulü uygun yapılması gerekir. Usule uygun tasdik edilen ilgili belgelerin yasallaşmasından sorumlu olan yer başvuru yapılan Dışişleri bakanlığı konsolosluğudur.

Konsolosluk Onayı Nasıl Yapılır?

Konsolosluk onayı için ilgili dışişleri bakanlığı konsolosluklar şubesinde işlem yapılması gerekir. Daha detaylı açıklamak gerekirse ilgili onay işlemi, Türkiye Cumhuriyeti kapsamında faaliyetini yürüten ilgili kurumlarla yürütülür.

Türkiye Cumhuriyeti dışında farklı bir ülkeden gelen ya da Türkiye haricinde başka bir ülke için değerlendirilecek belgelerin tasdik işlemi ilgili kapsamda faaliyet yürüten kurumlarda yapılamaz. Konsolosluk onayı alınması gereken belgeler de belgeye ait düzenlenen konsolosluklar tarafından onay işlemi başlatılır.  

İmza sahibi bulunan kişinin imza yetki belgesinin valilik ve kaymakamlıkta yer alması zorunludur. Konsolosluk onayı almak için sırasıyla aşağıdaki yollar izlenir.

  • Tercüme ve tercüme ofisi tasdiki
  • Noter ve valilik onayı
  • Konsolosluk onayı

Konsolosluk tasdiki için ilgili belgenin ulaştırılacağı yer anlaşmanın dışında kalır. Apostil konsolosluktan alınır mı? Apostil onayının her ülkede geçerli olmadığını belirtmek gerekir. Apostil onayının geçerli olmaması durumunda ilgili ülke için kamu belgelerinin geçerliliği söz konusu ise ve bu durumla alakalı bir istek mevcut ise öncelikle konsolosluklara başvuruda bulunulması gerekir. Yapılan bu başvuru sonucunda apostil onayı için tasdik alınır.

Durumu kısa şekilde özetlemek gerekirse apostil şerhi konsolosluktan alınmaz. İlgili onay alınacağı zaman konsolosluklara yapılan başvuru sonucunda tastık alınır.

Tasdik İşlemleri Ne Demek?

Konsolosluk tasdik işlemi gerçek kişi ya da tüzel kişinin başvurmasıyla oluşan imzanın ya da mührün geçerliliğini kanıtlayan bir işlemdir.

Bununla birlikte akıllara takılan apostil işlemi de yurt dışı için kullanılacak olan ilgili belgenin kullanılabilir ve gerçek olduğunu doğrulamak amacıyla alınan bir onaylama durumudur.  İlgili apostil kurallarının sadece Lahey konferansına üye olan devletler arasında geçerli olur.

İlgili yabancı resmi belgede yapılacak olan işlemler öncesinde ilgili kişinin ya da resmi birimin mühür ve imzasının doğru olması için Türk konsolosluğu tarafınca onay alınmış olması zorunludur. Aksi takdirde apostil tasdikinin olmaması durumunda hukuki ve cezai sorumluluk durumu doğar.

Konsolosluk tasdiki adına öngörülecek olan şartlar aşağıda maddeler halinde yer alır.

  • Konsolosluk tasdiki olacak belgenin öncelikle Türkiye Cumhuriyeti resmi kurum ya da Türkiye Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren firmaya ait olması zorunludur.
  • Yurt dışından gelen ilgili belgenin ilk önce düzenlendiği ülke konsolosluğu tarafınca onaylatılması gerekir.
  • İlgili belgenin altında bulunan imzanın geçerli olabilmesi için imzayı atan kişinin faaliyette ya da kaymakamlıkta imzalama yetki belgesi yani imza sirküsünün bulunması gerekir. Örnek olarak verilmesi gerekirse noterler bakanlar ve bunun gibi bütün kurumların belgelerin imzalayacak olan kişilerin imza sirküleri kaymakamlıklarda ve il valiliklerinde bulunması gerekir.
  • Tercüme yapılacak olan İlgili belge için konsolosluk tasdiki almak adına öncelikle tercüme ve tercüme bürosu tasdikinin alınması gerekir. Ardından sırasıyla noter tasdiki ile birlikte il valili ya da kaymakamlık onayı alınması gerekir. Son olarak belge için Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri bakanlığı konsoloslukları şubesinden tasdik alınması gerekir.
  • İlgili onayların alınması sonucunda yurt dışından gelen belge, ülke konsolosluk onayı için makama gönderilir.

Konsolosluk tasdik işlemi için ilgili belgenin gönderilecek ülke ya Lahey anlaşmasını imzalayan olması yada taraf ülkelerden olmaması gerekir. Bu durumlar söz konusu değilse apostil yeterli kalır.

Konsolosluğa Randevusuz Gidilir Mi?

İlgili konsolosluk işlemleri için mevcut web sitesi üzerinden randevu alınması gerekir. Konsolosluk tasdik onayı dahil olmak üzere pek çok işlem için randevu alınması zorunludur. Randevu ile ilgili işlemler daha hızlı ve kolay şekilde tamamlanır. İlgili web sitesine giderek randevu alma adımları uygulanabilir.

Turkey Tercüme Olarak Konsolosluk Tasdik İşlemleriniz İçin Çözüm Sunuyoruz. Hemen İletişime Geçin!

Turkey Tercüme ve Danışmanlık-logo
/*
*/