Kızılay, Atatürk Blv No: 105 D:810, 06650 Çankaya/Ankara
Noter yeminli tercüme işlemleri, nüfus kayıt örneği, banka dekontu, hesap bilgisi ve sabıka kaydı gibi belgelerin yeminli tercüman tarafından onaylaması işlemidir. Bu işlem yapılırken belli bir ücretin ödenmesi gerekir.
Akıllara gelen noter yeminli tercüman nedir sorusuna kısaca cevap vermek gerekirse noter yeminle tercüman tercüme edeceği dil ile ilgili yeterli uzmanlığa sahip olduğunu çeşitli belge ve sertifikalarla ortaya koymuş ve Türkiye Cumhuriyeti’ne ait herhangi bir noterde hukuki mahkemeleri kanununa uygun şekilde yemin etmiş kimsedir.
Noter yemini tercümeleri genel olarak devlet içerisinde hata yapıldığı sürece affı olmayacak düzeyde resmi evraklarda ihtiyaç duyulur. Noter onaylı yeminli tercümanlar yapmış oldukları her çeviride belli hukuki sorumlulukları üstlenir.
Noter onaylı tercüme tarafından yapılan tercüme evrakta resmi bir nitelik taşır. Noter yeminli tercümanların ana dili hariç en az bir dilde uzmanlaşmış olması gerekir. Yeminli tercüme işlemleri, ülke sınırları içerisinde kullanılan pek çok evrakın tercüme edildikten sonra çevresini yapan tercüman tarafından imzalanıp kaşelendiği belgelerin ilgili süreçlerini kapsar.
Tercüme edilerek onay alan pek çok belgenin onay durumuna göre ikiye ayrıldığını söylemek mümkündür. Bunlar noter onaylı tercüme ve yeminli tercüme olarak iki farklı şekilde yürütülür. Örnek olarak verilecek olursa yurt dışına çıkartılacak reşit olmayan çocuklar için istenilen belgelerde yabancı ülke dilinde yeminli tercümanlık işlemi gerekir.
Noter onaylı yeminini tercüman tarafından çevrilen belge ile gidilmek istenen ülkeye giriş hukuki olarak usule uygun olur.
Yeminli tercüman çevirisini yapmış olduğu evrak ve belgelerin altına gerekli incelemelerden sonra ıslak imza atıp kaşe basar. Böylece yapmış olduğu çevirinin doğru ve eksiksiz olduğunu kabul etmiş olur. Belge ve evrak ile ilgili sonradan oluşabilecek olumsuzluklar ıslak imza ile son bulur.
Noter onaylı tercüme işlemlerinin öncelikle noter huzurunda yemin etmiş ve bu iş ile ilgili gerekli belgeleri almış kişi ile yapılır. Noter onaylı tercüme işlemlerinde ilgili faaliyeti ve çeviriyi yürüten kişi çeviri sonrasında belgenin altına imza atar.
Noter onaylı yemin etmiş ve işinde belli bir profesyonel diye ulaşmış uzman çevirmenler çevirmiş olduğu her belgenin ve metnin açık anlaşılır ve doğru olduğuna ilişkin ispat niteliğinde imza ve kaşe kullanır.
Noter onaylı tercümanlık hizmeti veren kişinin ana dili hariç herhangi bir dilde uzmanlaşmış olması son derece önemlidir. Günlük konuşma dili hariç resmi evraklarda kullanılacak olan dil kalıbını da doğru şekilde çevirmesi gerekir.
Yeminli tercüman ihtiyacı aşağıda maddeler halinde olan belgeler için gereklidir.
Yeminli tercüman yukarıda bahsi geçen belge ve çeşitli evrakların istenilen dilde tercümanlığı yapıldıktan sonrasında işlem için kişiden yada kurumdan belli bir miktar ücret talep edilir.
Yeminli tercümanlık işlemleri için öncelikle noter onaylı tercümanlık hizmeti veren tercümanların ilgili belgeyi yine noter huzurunda çevirerek imzalaması gerekir. Yeminli tercümanların görevi gereği üstlendiği bir takım sorumluluklar vardır. İlgili bu sorumluluklar aşağıda maddeler halinde yer alır.
Yeminli tercümanlık hizmeti veren kişilerin yapmış oldukları işte başarılı olduklarını kanıtlamak adına, üzerinde uzmanlaşmak istediği dil ile ilgili seviyesini belli eden belge ve diğer çeşitli evrakların tamamlanıp notere yeminli tercümanlık ile ilgili başvuruda bulunulması gerekir.
Yeminli tercümanların yapmış oldukları her bir işte gizlilik ve güvenlik önemlilik arz eder. Bütün belge ve evrakların bilgilerini saklı tutmak çeviri hizmeti sonrasında yeminli tercümanın asli ikinci görevidir. Bu görevi yerine getirdiğine ve eksiksiz şekilde çeviri yaptığına dair çevirmen belgeye imza atar.
Yeminli Tercüme İşlemleriniz İçin Hemen Bize Ulaşın!