Turkey Tercüme ve Danışmanlık

phone icon Hemen Ara
whatsapp iconWhatsapp

  Whatsapp'tan Ulaşın

iletişim
İletişim Bilgilerinizi İletin, Hemen Sizinle İletişime Geçelim İster Misiniz?
Ad Soyad (*)
Telefon (*)
E-Posta (*)

Turkey Tercüme ve Danışmanlık Noterde Çevirmen Çalışır mı

Noterde Çevirmen Çalışır mı

Noterde Çevirmen Çalışır mı?

Turkey Tercüme ve Danışmanlık bürosu, noter onaylı yeminli çevirmen hizmetleriyle tüm resmi belgelerin çevirisini yapıyor. Noter onaylı çevirmen, birden çok dili sözlü ve yazılı bilen kişidir. Dilleri bildiğini resmi olarak ispatlayan çevirmen, Hukuk Muhakemeleri kanuna uygun olarak noter önünde yemin eder.

Türkiye’de yeminli çevirmenlik unvanını veren kurumlar sadece noterlerdir. Noterlerden yeminli çevirmenlik unvanı alan çevirmenler, resmi kurumlara sunulacak belgelerin çevirisini yapar. Noter onaylı yeminli çevirmenler, belgeleri doğru ve güvenli şekilde çevirirler. Yeminli çevirmenlerin yetkileri normal çevirmenlere kıyasla daha çoktur. Çeviri yapılan tüm metinlerin altına kaşe basma yetkisine sahiplerdir. Yeminli çevirmenler tarafından çevrilen belgeler resmi statüye sahip olur.

Noterler Yeminli Tercümanı Nasıl Seçiyor?

Noterler tarafından noter onaylı yeminli çevirmenler, Noterlik Kanunu’nun 75.- 103. maddeleri ve Noterlik Kanunu Yönetmeliği 96.maddesine göre belirlenir. Noterlerde yeminli çevirmen olarak çalışacak çevirmenler, resmi nitelikteki belgeleri bir dilden başka dile çevirirler. Bu çeviri, yazılı ya da sözlü olarak gerçekleşir. Noterlik Kanunu ve Yönetmeliğinde yeminli tercümanlarla ilgili şu kurallar belirlenmiştir;

  • Taşıyacakları özellikler
  • Çalışma kuralları
  • Seçilme şekilleri

Noterlerde tanzim edilen işlemlerin resmi nitelik taşıması, Noterlik Kanunu 82. maddesinde yer alıyor. Bu kapsamda noterlerde yeminli çevirmenler tarafından çevrilen belgeler, aksi edilinceye denk geçerlidir. Noterler, çevirileri gerçekleştirecek çevirmenleri kendileri seçer. Noterlik Kanunu Yönetmeliği 96. maddesinde açık bir şekilde çevirmenlerin yemin şekli ve çevirmenin belirlenme esasları bellidir. Noterler, çevirmenlerin bu maddeye uyup uymadığına da bakar.

Noterler, yeminli tercüman seçiminde yemini Noterlik Kanunu 75.maddesine göre yaptırırlar. Noterde istihdam edecek yeminli çevirmenlerin yeminleri, bir tutanakla belgelendirilip Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na göre yaptırılır.

Yeminli Çevirmenlerin Yemin Ettiği Tutanakta Hangi Bilgiler Yer Alır?

Noter onaylı yeminli çevirmenlerin yemin ettiği tutanakta şu bilgiler yer alır;

  • Çevirmenlerin doğum tarihi
  • Çevirmenlerin adı ve soyadı
  • Çevirmenin ev adresi
  • Çevirmenin iş adresi
  • Çevirmenin yemin şekli
  • Çevirmenin yemin tutanağının tarihi
  • Çevirmenin bildiği dil ya da dilleri ispatlayan belge
  • Sözlü ve yazılı çeviriyi hangi düzeyde yaptığına dair öğrenim durumu bilgileri
  • Çevirmen ve noterin imzası

Noterlik dairesinde noterin onayladığı çevirmenlerin yemin tutanakları saklanır. Noterde yemin tutanağı olmayan kişiler kesinlikle çeviri yapamaz. Yeminli tercüman yalnızca yemin ettiği noterde çeviri hizmeti verebilir. Bundan dolayı bir çevirmen birden çok noter huzuruna çıkarak yemin edebilir. Dolayısıyla birden çok noterde çalışabilir.

Yabancı Çevirmenler Noterde Çevirmenlik Yapabilir mi?

Noter onaylı yeminli tercümanlar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak zorundadır. Ancak Türk soylu yabancıların noterde çevirmenlik yapma hakkı vardır. Türkiye’de ikamet eden Türkmenistan, Azerbaycan gibi Türk kökenli ülke vatandaşları noterde çalışabilir. Bu husus; 2527 sayılı “Türk Soylu Yabancıların Türkiye’de Meslek ve Sanatlarını Serbestçe Yapabilmelerine, Kamu, Özel Kuruluş veya İş yerlerinde çalıştırılabilmelerine İlişkin Kanunu’nun 3. maddesinde açıkça belirtilmiştir. Kanuna göre Çalışma ve Sosyal Güvenliği Bakanlığı’ndan izin almak gerekiyor.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bir kişinin yeminli tercüman olabilmesi için şu şartları taşıması gerekiyor;

  • Sabıka kaydı olmaması gerekiyor.
  • Çevirmenin notere çeviri yapacağı dili yeterince bildiğini ispatlaması gerekiyor. İspatlama işi, üniversite diploması gibi belgelerle olmalıdır.
  • Yemin edilecek noterliğin çevirmenin ikamet ettiği il sınırları içinde olması gerekmektedir.

Noterde Neler Tercüme Ettirilir?

Turkey Tercüme ve Danışmanlık tarafından yeminli tercümanlar; yurt dışı resmi başvuruları, resmi kurumlara başvurular ve hukuki süreçlerdeki belgelerin çevirisini yaparlar. Örneğin, yurtdışında bir dava görülüyorsa tüm dosyalarının mutlaka tercüme edilmesi gerekiyor. Böylelikle davada hak kaybı gibi durumların önüne geçilir. Aynı zamanda transkript, öğrenci belgesi, pasaport vb. belgelerin çevirisi de gerekebilir. Böyle durumlarda da belgeler yeminli çevirmenler tarafından çevrilmelidir.

Yeminli çevirmenler; emlak, sağlık gibi birçok sektördeki belgelerin çevirisini de gerçekleştirir. Yeminli çevirmenler, apostil onayı gereken belgeleri de çevirir. Yeminli çevirmenlerin çeviriyi gerçekleştirme süresi, belgelerin türü ve sayfa sayısına göre değişiyor. Ayrıca belgenin ana dili ve hedef dilin zorluk derecesi de süreyi belirliyor. Yeminli çevirmen fiyatları da belirtilen bu hususlara bağlı olarak belirleniyor. Yeminli çevirmen fiyatları genel olarak sayfa başı ve kelime başına göre yapılıyor. Turkey Tercüme ve Danışmanlık bürosuyla iletişime geçerek noter onaylı yeminli çevirmen hizmetleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz

Turkey Tercüme ve Danışmanlık-logo
/*
*/